Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Καταγράψτε τις καταλήψεις στα ΑΕΙ

απο Τα Νεα
«Καταγράψτε τις καταλήψεις στα ΑΕΙ»

Η υπουργός Παιδείας ζητά από τους πρυτάνεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες και για το άσυλο
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Ζήτημα πανεπιστημιακού ασύλου και ανάκτησης όλων των κατειλημμένων από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία χώρων που ανήκουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα άνοιξε εκ νέου χθες η κ. Διαμαντοπούλου, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς.

Με επιστολή της προς τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ, εν όψει της επόμενης Συνόδου Πρυτάνεων που θα γίνει τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, η υπουργός Παιδείας τους ζήτησε να αναλάβουν το ταχύτερο δυνατόν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του ασύλου, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σημειώνεται ότι ανάλογες οδηγίες για την εφαρμογή του ασύλου υπό το νέο δόγμα της μηδενικής ανοχής σε καταστροφές και βανδαλισμούς είχε δώσει η κ. Διαμαντοπούλου στα ΑΕΙ και τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που ακολούθησαν, μεταξύ των οποίων ο τραυματισμός του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Χρήστου Κίττα στον χώρο του Ιδρύματος, γεγονός που προκάλεσε την παραίτησή του. Μάλιστα τότε οι αρχές του Ιδρύματος διευκρίνισαν ότι τα πεζοδρόμια και οι δημόσιοι χώροι πέριξ των ΑΕΙ (όπως η πλατεία στα Προπύλαια) δεν εμπίπτουν στο άσυλο.

Τι ζητά από τους πρυτάνεις

Στην επιστολή της η υπουργός Παιδείας ζητά από τους πρυτάνεις πέντε ενέργειες:

1Κάθε Πανεπιστήμιο να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του. Στόχος είναι η ουσιαστική εφαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα Ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας.

2Κάθε Ίδρυμα να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή όποιων χώρων τελούν υπό μακροχρόνια κατάληψη ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

3Να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις.

4Κάθε πανεπιστήμιο να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής περιουσίας του και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές. 5Όλες οι ενέργειες να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές.

Η υπουργός Παιδείας καταλήγει ότι η κυβέρνηση προσδοκά να έχει τις απαντήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα το ταχύτερο δυνατόν και σημειώνει: «Εκτιμώ ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορούν να κατατεθούν σχετικές προτάσεις ώστε να αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου ως συνώνυμο της ελεύθερης έκφρασης ιδεών».

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ


Κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να οριοθετήσει το άσυλο ώστε να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του


Διαφορετικές αντιδράσεις


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς. Ορισμένοι συμφωνούσαν και τόνιζαν ότι επιτέλους το άσυλο πρέπει να ξαναβρεί την πραγματική λειτουργία του, που είναι η προστασία της διακίνησης ιδεών, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι ακόμα μία φορά η Πολιτεία δεν θέλει να λύσει το ζήτημα και πετάει το μπαλάκι στους πανεπιστημιακούς ζητώντας τους ανέφικτα πράγματα. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νίκος Σταυρακάκης σημείωσε ότι κατ΄ επανάληψιν η ΠΟΣΔΕΠ έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία του ασύλου όπως αυτά που αναφέρονται στην επιστολή. Αντίθετα, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου της Αθήνας κ. Κων. Μουτζούρης είπε ότι όποιος θέλει να κάνει ουσιαστική δουλειά εργάζεται σιωπηλά και δεν στέλνει επιστολές στα Μέσα. «Εμείς θα ρυθμίσουμε μόνοι τα του οίκου μας. Όλοι οι χώροι στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και στο κτίριο της Πατησίων περιλαμβάνονται στο άσυλο, ενώ δύο χώροι που έχουν καταληφθεί αποτελούν φοιτητικά στέκια, στα οποία ενίοτε συχνάζουν και εξωπανεπιστημιακοί», συμπλήρωσε.

[ ΝΑΙ ] Τα ΑΕΙ προ των ευθυνών τους

Του Ιωακείμ Γρυσμπολάκη

Στα Χανιά βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς το λεγόμενο κτίριο της Μεραρχίας, που προορίζεται να στεγάσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και η δημοπρασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να ελευθερωθεί. Η επιστολή της υπουργού θέτει δικαίως τα ΑΕΙ προ των ευθυνών τους και την επικροτώ.

Εξάλλου τι νόημα έχει το άσυλο, ειδικά στα ΑΕΙ στις μέρες μας, όταν το Σύνταγμα προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε όλη τη χώρα; Δεν ανήκουν τα ΑΕΙ στην ελληνική επικράτεια και χρειάζεται ειδικός νόμος;
 

[ ΟΧΙ ] Είναι τεχνικά ανέφικτο

Του Δημοσθένη Ασημακόπουλου

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει 418 κτίρια. Είναι ποτέ δυνατόν να πάρουμε μια μεζούρα και να μετρήσουμε τοπογραφικά από πού μέχρι πού ισχύει το άσυλο ώστε να δοθεί αυτή η λίστα στην Αστυνομία και να μπορεί να μπει εδώ, αλλά εκεί να μη μπει; Αυτά τα πράγματα είναι τεχνικώς ανέφικτα. Νομίζω πως η Πολιτεία ακόμα μία φορά δεν επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει το θέμα. Αν θέλει πραγματικά να επιλυθεί το ζήτημα, ας λάβει νέες αποφάσεις. Εξάλλου στην ερχόμενη Σύνοδο Πρυτάνεων δεν έχουμε θέμα ασύλου προς συζήτηση και ίσως αυτή η συζήτηση γίνεται για να αποπροσανατολιστεί η ατζέντα από τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τα ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου