Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

18ο Εθνικό Συνέδριο Πανεπαλέζικης Εθνικής Ανεξάρτητης Φοιτητικής Ένωσης (Επαναστατικής)

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

18ο Εθνικό Συνέδριο Πανεπαλέζικης Εθνικής Ανεξάρτητης Φοιτητικής Ένωσης (Επαναστατικής)

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό παρευρέθηκε αντιπροσωπεία των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ στο Νεπάλ για να συμμετάσχει στο 18ο Εθνικό Συνέδριο της Πανεπαλέζικης Εθνικής Ανεξάρτητης Φοιτητικής Ένωσης (Επαναστατικής) ANNISU(R), που πραγματοποιήθηκε στις 10-14 Δεκέμβρη. Το συνέδριο ξεκίνησε πανηγυρικά στις 10 του μήνα με τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη του ΕΚΚΝ(Μ) να παρακολουθούν την εναρκτήρια εκδήλωση στο κατάμεστο από 10.000 φοιτητές και μαθητές πανεπιστήμιο Τριμπουάν του Κατμαντού. Το συνέδριο άνοιξε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της ANNISU(R) Λέκναθ Νέοπαν. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τις ξένες αντιπροσωπείες φοιτητικών οργανώσεων, όπου χαιρετισμό απηύθυνε πρώτος ο εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Κινήσεων και στη συνέχεια σύντροφοι από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων Ινδία, Τουρκία, Αυστραλία, Νορβηγία, Μπαγκλαντές, Μπουτάν κ.ά. Με αφορμή το συνέδριο παρευρέθηκαν η εγγονή του Τσε Γκεβάρα και ο γιος του φυλακισμένου ηγέτη του Φωτεινού Μονοπατιού του Περού Γκονζάλο.

«Θα μετατρέψουμε τα πανεπιστήμια σε στρατόπεδα, αν οι αντιδραστικοί συνεχίσουν να συνωμοτούν εναντίον μας» δήλωσε στην ομιλία του στο συνέδριο ο σ. Πρατσάντα. Το συνέδριο της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας διαδραματίζεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το Νεπάλ αλλά και για το κόμμα των Μαοϊκών, το οποίο καλείται να απαντήσει σε ιδιαίτερα ζητήματα αυτής της μεταβατικής περιόδου που οι ίδιοι αποκαλούν ΄΄ειρηνευτική διαδικασίαʼʼ
«Έχουμε περάσει 10 χρόνια Λαϊκού Πολέμου, η βασιλεία έχει καταργηθεί και τώρα η νεολαία είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της επανάστασης» δήλωσαν φοιτητές από τους 1.818 συνέδρους του συνεδρίου. Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου αντιπρόσωποι των πανεπιστημίων από κάθε περιφέρεια του Νεπάλ τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητικές και μαθητικές μάζες, οι οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν από πολύ μικρή ηλικία σε μια κοινωνία που η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι καθημερινό φαινόμενο. Την 3η και 4η μέρα του συνεδρίου τοποθετήθηκαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της νεολαίας πάνω στην πολιτική κατάσταση και τις κατευθύνσεις της οργάνωσης κάνοντας τις πολιτικές τους προτάσεις. Την τελευταία μέρα το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή των νέων οργάνων και της νέας καθοδήγησης από το σώμα του συνεδρίου.
Παράλληλα με τις διαδικασίες του συνεδρίου, οι ξένες αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με καθηγητή του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Κατμαντού ο οποίος υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ANNISU(R) και σήμερα είναι μέλος του κόμματος των Μαοϊκών, ο οποίος έδωσε πληροφορίες για τη σημερινή κοινωνική, πολική και οικονομική κατάσταση στο Νεπάλ. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε συνάντηση με καθηγητές των τμημάτων Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας, οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους πάνω στα ζητήματα της κοινωνικής κατάστασης σήμερα στο Νεπάλ. Το κομμάτι αυτών των καθηγητών ήταν φανερά αντίθετο στις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στο Νεπάλ αλλά και σε κάθε αγώνα της φοιτητικής νεολαίας. Την προτελευταία μέρα του συνεδρίου οι ξένες αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους των διεθνών σχέσεων του ΕΚΚΝ(Μ). Οι σ. Μοχάρα και Μπασάντα απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, προσπαθώντας να δώσουν μια βασική εικόνα για την εξέλιξη της επαναστατικής διαδικασίας στο Νεπάλ, την κατάσταση του κόμματος, το ρόλο των ιμπεριαλιστών, το ρόλο της Κίνας και της Ινδίας, τις αντικειμενικές δυσκολίες στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και τις υποκειμενικές δυνατότητες, όπως και για τις προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το κόμμα. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν διμερείς επαφές με μέλη τις νεολαίας όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις, εμπειρίες αλλά και μηνύματα αλληλεγγύης. Στις αποφάσεις του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και η κατεύθυνση για τη δημιουργία διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού φόρουμ νεολαίας, η οποία συζητήθηκε στο διεθνές αντιιμπεριαλιστικό σεμινάριο στις 16/12. Μια βόλτα στις γειτονιές του Κατμαντού ήταν αρκετή για να μεταφέρει το δυναμικό και μαζικό κλίμα του συνεδρίου. Ομάδες φοιτητών κάνουν εξορμήσεις στην πόλη πάνω σε μηχανές με κόκκινα καπέλα και σημαίες φωνάζοντας συνθήματα. Αλλά και μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο, όπου από την πρώτη μέρα κυριαρχούν η οργάνωση, οι πολιτικές συζητήσεις αλλά και οι προβληματισμοί για την κατεύθυνση της πάλης της νεολαίας.
Το ευχάριστο κλίμα του συνεδρίου επισκιάστηκε από τον τραγικό θάνατο του 25χρονου Ινδού συντρόφου Τζαρνάιλ Σινγκχ, μέλους της Φοιτητικής Ένωσης του Παντζάμπ. Τα αίτια του θανάτου του δεν εξακριβώθηκαν αλλά πιθανολογείται ότι ο θάνατος προήλθε από δάγκειο πυρετό. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μαζεμένες οι αντιπροσωπείες στη σάλα του ξενοδοχείου έμαθαν το δυσάρεστο νέο. Με σηκωμένες τις γροθιές και κρατώντας ενός λεπτού σιγή αποχαιρετίσαμε τον σύντροφο. Στη συνέχεια όλες οι αντιπροσωπείες απέστειλαν συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οργάνωσή του. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις τόνισαν: Αγαπητοί σύντροφοι, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, στους φίλους και τους συντρόφους της Φοιτητικής Ένωσης του Παντζάμπ για τον άδικο χαμό του συντρόφου Τζαρνάιλ Σινγκχ. Η μνήμη του θα είναι ζωντανή στον αγώνα της νεολαίας και του λαού της Ινδίας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υποτακτικούς του, ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις σε κάθε χώρα και στον αγώνα για μια κοινωνία και έναν κόσμο χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.
Μετά τιμής και λύπης, Αγωνιστικές Κινήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου