Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

impossible is nothing!Keep marching!

Τίποτα δεν είναι αδύνατο στην οξυμένη εποχή που ζούμε. Οι διεργασίες είναι τέτοιες στις συνειδήσεις του κόσμου που παλιές καταστάσεις και συνήθειες δεν μπορούν να θεωρούνται πλέον δεδομένες, αλλά το αντίθετο. Η επίθεση του κεφαλαίου στο λαό, όπως αυτή εκφράζεται το τελευταίο δίχρονο στη χώρα μας μέσω της τρόικας και των μνημονίων, δημιουργεί συνεχώς δυνατότητες αποδέσμευσης μεγάλων κομματιών της κοινωνίας, απο την επιρροή του συστήματος και η αγωνιστική διέξοδος συνεχώς αναζητάται, απο αυτά, μέσα απο πολλαπλές μορφές.
Έτσι και στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, μια μικρή πόλη της Κρήτης, με όχι ιδιαίτερη κινηματική παράδοση, τη μεταπολιτευτική περίοδο, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Απο την Άνοιξη και μετά με αφορμή το κίνημα των πλατειών αρκετός ήταν ο κόσμος (πέρα του δυναμικού των Αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων και συλλογικοτήτων που έτσι κ αλλιώς δρούσαν στην περιοχή) που συμμετείχε στις συνελεύσεις και τις πορείες που έγιναν εκείνο το διάστημα και εκφράστηκε μέσα απο αυτές. Τα πράγματα ήταν φανερό πως άρχιζαν να αλλάζουν στον "πράσινο νομό του Καρχιμάκη" και οι κεντρικές εξελίξεις τροφοδοτούσαν όλο και περισσοτερο αυτήν την τάση. Στη 48ωρη απεργία του Οκτώμβρη πραγματοποιήθηκε μαζικότατη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης (με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων) και την επόμενη (28 Οκτώβρη ) στη σύνοδο-μάζωξη του Γ.Παπανδρέου με ηγέτες του Αραβικού κόσμου, σε ξενοδοχείο της περιοχής, υπήρξε εξίσου μεγαλή κινητοποίηση που δέχθηκε την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ και ασφαλιτών με αποτέλεσμα να υπάρχουν και δυο συλληφθέντες. 
 
Το τελευταίο 3ημέρο των κινητοποιήσεων βρήκε τον Άγιο Νικόλαο σε αναβρασμό. Η πρωτοβουλία των "αλληλέγγυων πολιτών " που είχε συσταθεί μέσα απο δύο λαικές συνελεύσεις για το θέμα των χαρατσιών της ΔΕΗ, με συνεχείς παρεμβάσεις συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στο να πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες πορείες, Παρασκευή και Κυριακή, με τη δεύτερη μάλιστα να γίνεται κάτω απο καταρακτώδη βροχή! Η επιμονή του κόσμου στο να μένει μετά το τέλος των πορειών στην πλατεία και να συζητάει, ήταν αξιοσημείωτη φανερόντας πως το πρόβλημα έχει μπεί για τα καλά στα περισσότερα σπίτια και η λύση-διέξοδος αναζητάται. Η λαική συνέλευση που έγινε μετά το τέλος της Κυριακάτικης πορείας αποφάσισε στο να πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα κατάληψη στην περιφέρεια Λασιθίου στο κτίριο της οποίας συστεγάζονται μια σειρά απο υπηρεσίες. Αυτή η απόφαση, πέρα απο διάφορες προσεγγίσεις, κατά τη γνώμη μου εξέφραζε τη διάθεση συνέχειας του αγώνα, παρά την όποια εξέλιξη στη βουλή σχετικά με τη δανειακή σύμβαση (που λίγο πολύ απο όλους ήταν αποδεκτό ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες θα ψηφίζονταν). 'Ετσι κι έγινε λοιπόν! Απο τη Δευτέρα 13/2 ως και σήμερα Τετάρτη 15/2 το κτίριο της περιφέρειας στον Άγιο Νικόλαο παραμένει κατειλημμένο! Η συμμετοχή κόσμου σε αυτή είναι σημαντική και όχι απλά τυπική. Καθημερινά περνάνε άτομα κάθε ηλικίας. Μαθητικές πορείες που έγιναν τη Δευτέρα έδωσαν ένα έντονο τόνο και βοήθισαν στο να μαθευτεί το γεγονός στην πόλη. Συνελεύσεις πραγματοποιούνται καθημερινά όχι μόνο για τα πρακτικά ζητήματα-που για τη βιωσημότητα της κατάλληψης είναι απολύτως απαραίτητα- αλλά και για το πως προχωράμε.
Όσο αφορά το ζήτημα των πολιτικών απόψεων και εκτιμήσεων που τίθενται και αποτυπώνονται σε κείμενα και αξωστρεφείς δράσεις δε θα μπορούσαν να μην επηρεάζονται απο τις απόψεις που επικρατούν στην επίσημη και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, Σπίθα, ΕΠΑΜ κτλ όπως επίσης και απο το φάσμα των απόψεων που διαδίδονται και αναπαράγονται με αξιοσημείωτη ταχύτητα στο διαδίκτυο.

Η προοπτική της Κατάληψης έχει να κάνει με ζητήματα υποκειμενικά, όπως το πως θα καταφέρει να συσπειρώσει περισσότερο κόσμο, να ανοιχτεί στην πόλη και να αντιμετωπίσει τις κάθε είδους επθέσεις απο το σύστημα και τα τσιράκια του. Έχει όμως να τα βάλει και με τον ευρύτερο συσχετισμό και κατα πόσο πανελλαδικά θα υπάρξουν ανάλλογες διαδικασίες ή και κάτι πιο γενικευμένο. Σίγουρα, όμως λειτουργεί σαν ένα σχολείο μέσα απο το οποίου γεννιουνται νέοι αγωνιστές, εκφράζεται κόσμος και μαθαίνει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του συλλόγικα. Είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Και για το παρών, όλο αυτός ο κόσμος θέλει να στείλει το μήνυμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα πως τίποτα δεν τελείωσε, μπορεί η δανεική σύμβαση να ψηφίστηκε, αλλά δεν το βαζουμε κάτω, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την ανατροπή της και των υπόλοιπων αντιλαικών μέτρων έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάμε πιο μακρία και πιο ψηλά, για τους επόμενους στόχους.

σχετικά links της κατάληψης

 στο facebook

merambello news

βυσσινοκηπος


αλληλέγγυοι πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου