Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Να μην περάσουν τα νέα μέτρα για τους μηχανικούς!



Ο κλάδος των μηχανικών έχει «στολιστεί» κατά καιρούς με διάφορους χαρακτηρισμούς από την πλευρά κυβερνήσεων και εργοδοτών. Άλλοτε είμαστε «συνεργάτες», αφού στην πλειοψηφία μας δουλεύουμε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ακόμη και ως εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση. Άλλοτε είμαστε «επιστήμονες» ώστε να χωρέσουμε όλοι (εργοδότες-εργαζόμενοι-ΤΕΕ) στη... μεγάλη οικογένεια των μηχανικών και του σιναφιού. Άλλοτε είμαστε γενικώς ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να μπούμε στην άλλη μεγάλη οικογένεια των φοροφυγάδων. Και πάει λέγοντας...
Στην πραγματικότητα, αυτό που σήμερα έχει σημασία είναι ότι είμαστε εργαζόμενοι, κομμάτι του λαού και όλοι μαζί δεχόμαστε την επίθεση που προφανώς δεν έχει στόχο να… ξεχρεώσει και να σώσει τη χώρα. Αλλά να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους στα παζάρια μιας χώρας σπαρμένης με Μνημόνια, μιας χώρας που θα έχει μετατραπεί ολόκληρη σε Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, όπου δεν θα υπάρχει κανένα, έστω και στοιχειώδες, δικαίωμα για το λαό και τα παιδιά του.
Οι τελευταίες ημέρες ήταν πολύ παραγωγικές για το σύστημα, όσον αφορά τον κλάδο των μηχανικών. Η επίθεση αγκαλιάζει ένα ευρύτατο φάσμα μέτρων σχετικά με τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και τη φορολογία.

Ασφαλιστικά
1. Εφαρμογή του νόμου 3986/2011 («Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»)
Παλιό ασφαλιστικό (προ 1993)
Ασφαλιστική κατηγορία
Ποσοστό αύξησης
Άνω 5ετίας
14,64%

Νέο ασφαλιστικό (μετά το 1993)
Ασφαλιστική κατηγορία
Ποσοστό αύξησης
Κάτω 5ετίας
4,53%
5-8 έτη
25,95%
8-11 έτη
48,77%
11-14 έτη
71,52%
Άνω 15ετίας
93,31%
Το ΤΣΜΕΔΕ, με απόφαση του ΔΣ στις 23 Αυγούστου 2012, ανακοίνωσε την έναρξη ισχύος εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου του 2011, σύμφωνα με το οποίο αναπροσαρμόζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών από το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Να σημειωθεί ότι, με παλαιότερη απόφασή του, το Ταμείο παρέτεινε τη λήψη σχετικής τελεσίδικης απόφασης για τις αρχές του 2013.
Σύμφωνα με το νόμο, οι εισφορές αυξάνονται κατακόρυφα, κυρίως για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 για τους οποίους δημιουργούνται και ενδιάμεσες κατηγορίες ετών ασφάλισης (βλ. πίνακα).
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το ειδοποιητήριο για τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου είτε θα έρθει φουσκωμένο είτε, σε περιπτώσεις που οι συνάδερφοι έλαβαν την παλιά εισφορά, θα λάβουν συμπληρωματικά ειδοποιητήρια.

2. Υπαγωγή των μηχανικών στον ΕΟΠΥΥ
Στις 31-5-2012 πάρθηκε απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ για μη ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον μέχρι και τις 31-12-2012. Η απόφαση αυτή αναστέλλεται και οι ασφαλισμένοι μηχανικοί του ΕΤΑΑ εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.
Το πόσο δίκιο είχαν να υπερηφανεύονται οι εμπνευστές του για τη δημιουργία αυτού του οργανισμού, έχει ήδη φανεί. Η περίθαλψη έχει πάει περίπατο για χιλιάδες ασφαλισμένους και το κόστος της, τα νοσήλια, οι ιατρικές επισκέψεις και τα φάρμακα έχουν εξελιχθεί στο πιο ακριβό, απρόσιτο αλλά ταυτόχρονα ακριβά προπληρωμένο αγαθό Το μόνο που εξυπηρέτησε ο ΕΟΠΥΥ σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του ήταν το συλλογικό «παρκάρισμα» χιλιάδων ασφαλισμένων σε ένα φορέα ενιαίου ελέγχου και μεταφοράς του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες των εργαζομένων.

Φορολογικά:
1. Κατάργηση του αφορολόγητου
2. Φορολόγηση στο 35% από το πρώτο ευρώ
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από 20 σε 25%
4. Διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ ετησίως
Το έδαφος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών έχει στρωθεί από καιρό, με τα μέσα ενημέρωσης να κραυγάζουν μέχρι και ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη να παρθούν τα τωρινά μέτρα εάν αυτοί δεν φοροδιέφευγαν!
Καταλογιζόμαστε στους φοροφυγάδες και τους μεγαλοεισοδηματίες επειδή εργαζόμαστε -στην πλειοψηφία μας- με ΔΠΥ! Επειδή αυτό το καθεστώς εξυπηρετεί τους εργοδότες μας, επειδή αυτό δεν μας αναγνωρίζει ως απολυμένους (ανύπαρκτη αποζημίωση) ή άνεργους (ανύπαρκτο επίδομα ανεργίας), επειδή αυτό ακυρώνει την έννοια της εργοδοτικής εισφοράς, επειδή ενδεχομένως να μη μας αναγνωρίζει δώρα και επειδή γενικώς… συμφέρει.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι τα νέα μέτρα, και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με όλα τα παλιότερα, τα χαράτσια, την ακρίβεια και την αύξηση της ανεργίας, μας οδηγούν στην εξαθλίωση.
Δεν έχουμε απλώς κάθε λόγο να παλέψουμε για να μην περάσουν. Είναι όρος ζωής να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή τους!
Να αναζητήσουμε τους συμμάχους μας στον υπόλοιπο λαό και τους εργαζόμενους που ματώνουν από την ίδια πολιτική. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το ΤΕΕ, αλλά μόνο από τους δικούς μας αγώνες.

·      Καμιά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών
·      Θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και περίθαλψη ανεξαρτήτως χρέους του ασφαλισμένου στο Ταμείο
·      Όχι στη φορολογική ληστεία, όχι στην κατάργηση του αφορολόγητου
·      Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος
·      Όχι στην ένταξη των μηχανικών στον ΕΟΠΥΥ
·      Κατοχύρωση της έννοιας του άνεργου μηχανικού, δικαίωμα αποζημίωσης και ταμείο ανεργίας


1 σχόλιο:

  1. Μια παρατήρηση μόνο! Πάνω αριστερά παρουσιάζεις το blog της Εκλογικής Σνυεργασίας με τον τίτλο "το blog της πρωτοβουλίας", για να μη δημιουργούνται συγχύσεις καλό θα ήταν να το διορθώσεις.
    Νά σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή