Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Νίκη στην Ιντιφάντα!Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ!



ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ (13/2/2013)

Συνάδελφοι,
Είναι φανερό, ότι η επίθεση του συστήματος στα δικαιώματά μας μαίνεται πλέον σε άλλα επίπεδα. Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, ολόκληρες κατακτήσεις του λαού και της εργατικής τάξης έχουν δεχθεί τρομερό πλήγμα. Η κυβέρνηση με τις επιταγές του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών έχει επιλέξει να εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία απέναντι σε όποιον αντιστέκεται. Το χτύπημα των μεγάλων διαδηλώσεων και ενίοτε η απαγόρευση τους, οι επιτάξεις απεργιών, η καταπάτηση του Ασύλου επανειλημμένα σε μια σειρά σχολές (ΑΠΘ, ΑΣΟΕΕ, Νομική), οι συλλήψεις και οι βασανισμοί αγωνιστών, τα μαζικά πογκρόμ στους μετανάστες, η δράση της Χρυσής Αυγής είναι μερικά από τα στοιχεία, που αποδεικνύουν, ότι η δημόσια και πολιτική ζωή της χώρας φασιστικοποιείται.
Φυσικά η σπουδάζουσα νεολαία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη απ’ αυτό το τοπίο, εξ’ ου και ο νόμος πλαίσιο του Αρβανιτόπουλου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που περιλαμβάνει όρια σπουδών, δίδακτρα, κόψιμο σίτισης-στέγασης-συγγραμμάτων, συγχωνεύσεις σχολών-τμημάτων κ.α.
Σε αυτή την επίθεση, που δέχεται η νεολαία, έρχεται να προστεθεί και το νέο σχέδιο «Αθηνά». Σύμφωνα με αυτό, σχολές και ιδρύματα ενοποιούνται, συγχωνεύονται ή απορροφούνται από άλλα, μπαίνουν απανωτά λουκέτα και έρχονται δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Και όλα αυτά σε πανελλαδική κλίμακα.

Πολλοί φοιτητές λοιπόν αναγκάζονται μέχρι και να αλλάξουν την πόλη διαμονής τους, αν θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ζητείται από αυτούς, δηλαδή, κάτι πρακτικά αδύνατο, αφού για την πλειοψηφία δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια να καλυφθούν ακόμα και τα στοιχειώδη. Επί της ουσίας, εξωθούνται σε παραίτηση, τους αφαιρείται το δικαίωμα στις σπουδές.

Και όσον αφορά τη νέα κατάσταση «εντός των τειχών» των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αν πριν τα  αμφιθέατρα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, τώρα στα συγχωνευμένα οι φοιτητές θα στοιβάζονται μάλλον σαν τις σαρδέλες. Ενώ με το γνωστό πρόσχημα της μειωμένης χρηματοδότησης, θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω περικοπές σε φοιτητικές παροχές στη σίτιση, τη στέγαση και τα συγγράμματα.

Είναι ενδεικτικό, επίσης, το γεγονός ότι τα μηχανογραφικά δελτία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές θα γίνουν με βάση το «νέο τοπίο» που θα προκύψει από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων.

Φυσικά, η Φιλοσοφική δεν μένει ανεπηρέαστη απ’ το σχέδιο «Αθηνά», αφού προβλέπεται η συγχώνευση των 5 ξενόγλωσσων τμημάτων της (Αγγλικό, Γαλλικό, Γερμανικό, Ισπανικό, Ιταλικό) σε ένα ενιαίο τμήμα (με 5 διαφορετικές κατευθύνσεις σε αντιστοιχία με τις γλώσσες), πράγμα που θα έχει ως συνέπεια τη μεγάλη μείωση των εισακτέων σε αυτά τα τμήματα, τις απολύσεις καθηγητών/διοικητικών και το χτύπημα στις σπουδές και στο πτυχίο μας, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για αλλαγή του προγράμματος σπουδών.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι το νέο σχέδιο έρχεται να βάλει το λιθαράκι του  στην οικοδόμηση του πανεπιστημίου του Μνημονίου και των ταξικών φραγμών, στο οποίο θα χωράει μόνο η ελίτ και δεν θα έχουν θέση τα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, εμείς σαν φοιτητές και σπουδαστές, τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε;
Να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στις σπουδές και τη δυνατότητά μας να τελειώσουμε τις σχολές μας! Άλλωστε, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα, μας αφορούν όλους και όχι μόνο κάποια «περιφερειακά και ξεχασμένα ιδρύματα», όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Δεν πρέπει, επιπλέον, να επικρατήσουν λογικές ατομικής λύσης και συντεχνιασμού. Όλοι οι φοιτητές, που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στόχαστρο των σχεδίων του συστήματος, έχουμε κοινά προβλήματα και η απάντηση μόνο κοινή και συλλογική μπορεί να είναι!

Συνάδελφοι,
είναι επιτακτική ανάγκη να μπούμε όλοι μαζικά στις γενικές μας συνελεύσεις, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις αγώνα για το σταμάτημα του σχεδίου «Αθηνά». Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, για να υπερασπίσουμε τα κεκτημένα μας πέρα από αυτόν της ανυποχώρητης και παρατεταμένης πάλης!

Στην απεργία στις 20 Φλεβάρη η νεολαία να ξεχυθεί μαζικά στους δρόμους στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μακριά από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

·         ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ!
·         ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ
·         ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
·         ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ  ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ
·         ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Αποφασίζουμε:
·         Νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 19/2
·         Συμμετοχή του Συλλόγου στην απεργία την Τετάρτη 20/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου